Mam prosty przepis na ekspresowe ciasteczka z makiem. Pyszną przekąskę robię w 10 minut

Dodano:
Ciasteczka z makiem Źródło: Shutterstock / Oleksiichik
Masa makowa kojarzy się przede wszystkim z bożonarodzeniowym makowcem, jednak idealnie nadaje się również do przygotowania innych wypieków. Poznaj mój przepis na szybkie i pyszne ciasteczka z makiem.

Gdy nie mam czasu na długie stanie przy kuchni i przygotowywanie domowych wypieków od A do Z, kupuję ciasto francuskie i masę makową. Z tych dwóch tanich produktów i jednego jajka piekę całą górę chrupiących ciastek. To w moim domu prawdziwy hit. Ciasteczka są idealne nie tylko jako deser do mleka, kawy czy herbaty. Jak i moi bliscy lubimy zabrać je ze sobą jako przekąskę do pracy i szkoły. Są o niebo lepsze od sklepowych słodkich bułek.

Jak zrobić ekspresowe ciasteczka z makiem?

Wypieki z półproduktów to skuteczny sposób na ograniczenie czasu spędzanego w kuchni podczas przygotowywania ciast i ciasteczek. Co ważne – korzystanie z gotowych produktów wcale nie musi oznaczać, że przygotowane słodkości będą mniej wartościowe pod względem odżywczym. W większości sklepów dostępne jest gotowe ciasto francuskie z dobrym składem, w którym nie znajdują się zbędne dodatki. To samo tyczy się masy makowej, dzięki której można uniknąć czasochłonnego mielenia i gotowania maku. Kupuję masę makową BIO, która nie tylko ma dobry skład, ale także jest idealnie wyważona pod względem proporcji dodatków – nie jest zbyt słodka i zawiera sporo bakalii.

Mając pod ręką gotowe ciasto francuskie (opcjonalnie ciasto drożdżowe) i masę makową, wystarczy poświęcić 10 minut na wykonanie ciasteczek oraz cierpliwie poczekać, aż się upieką i ostygną.

Przepis: Ciasteczka z makiem

Wypiek z ciasta francuskiego z dodatkiem masy makowej to patent na pyszny i ekspresowy deser i przekąskę do szkoły i pracy.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
20

Składniki

  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • 500 g masy makowej

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania ciastek przed pieczeniem

Sposób przygotowania

  1. Nadziewanie ciasta masą makowąMocno schłodzony płat ciasta francuskiego posmaruj masą makową i zwiń ciasno w roladę (wzdłuż dłuższego boku). Ostrym nożem pokrój ciasto na kawałki o szerokości około 2 cm.
  2. Przygotowanie do pieczeniaUłóż ciasteczka z makiem na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika, zachowując niewielkie odstępy. Wbij jajka do miseczki, roztrzep widelcem i posmaruj wierzch ciasteczek z makiem. Posmarowanie ciasteczek jajkiem nada im piękny, złocisty kolor.
  3. PieczenieNagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i wstaw blachę z ciasteczkami. Piecz do zrumienienia – około 25 minut. Tuż przed końcem pieczenia przygotuj drugą partię ciasteczek, powtarzając powyższe kroki.

Gotowe ciasteczka z makiem wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Wypiek wyśmienicie smakuje bez dodatków, ale możesz je posypać cukrem pudrem bez dodatków lub z dodatkiem wanilii, ewentualnie udekorować lukrem.

Inne wersje nadzienia do ciasteczek z ciasta francuskiego

Zgodnie z powyższym przepisem możesz również przygotować ekspresowe ciasteczka np. ze słodkim twarogiem, marmoladą, białym makiem, masą orzechową oraz gorzką, mleczną lub białą czekoladą.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...